This site is only an experiment. If you want to visit www.elektroda.pl - go there instead
Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Regulamin | Punkty | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> TV Serwis -> TV CRT Serwis -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Angielska wersja
Autor Wiadomość
MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 19 Gru 2008 21:30   Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?

Witam, co zrobić w telewizorze, co mu doinstalować, aby skutecznie nie wyprowadzały z równowagi wchodzące z pełnym rykiem reklamy. Oddam 300 punktów za skuteczny schemat układu, który można będzie z powodzeniem zastosować w dowolnym tv, aby nie tracić więcej zdrowia przez te atakujące jak wściekły byk reklamy.
Do poczytania:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3558998.html
http://blogi.satkurier.pl/39382-zbyt-glosne-reklamy-czyja-to-wina.html
Powrót do góry

ziomuś20087
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Poznań

Post 19 Gru 2008 21:40   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Nie wiem jak zrobić układ ale wiem że te nowsze telewizory mają funkcje automatycznej regulacji głośności.
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 19 Gru 2008 21:40   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Niestety układy te są bardzo nieskuteczne.
Powrót do góry

jamtex
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Tarnów

Post 19 Gru 2008 21:50   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

I ja się dołacze do prośby kolegi - i dodam 60 pkt
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 19 Gru 2008 22:03   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Może administracja forum ogłosi jakiś konkurs w tym temacie?
Powrót do góry

dan74
Poziom 9
Poziom 9

Post 19 Gru 2008 22:20   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

WITAM
W dobie wszechstronnego zastosowania uC i FPGA kiedyś chodziło mi po głowie zaprojektowanie układu, który monitorowałby górny prawy i lewy narożnik obrazu i w momencie zaniku logo danej stacji wyciszał fonię lub przełączał na czas zaniku na inna stację...
Powrót do góry

wojtek12345
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Olsztyn

Post 19 Gru 2008 22:37   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Był już taki wątek tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902905.html
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 19 Gru 2008 23:03   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Czy ktoś sprawdził kiedykolwiek działanie tego układu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic921388.html
Powrót do góry

bruns
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Whitestock

Post 19 Gru 2008 23:10   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

MAJSTER XXL napisał:
Witam, co zrobić w telewizorze, co mu doinstalować, aby skutecznie nie wyprowadzały z równowagi wchodzące z pełnym rykiem reklamy.l
Tak, mocno to wnerwia szczególnie jak ktoś lubi zasypiać przy włączonym TV . A tu nagle jak nie zaryczy jakaś reklama .
Myślałem nad automatycznym regulatorem siły głosu ale nie potrafię sam go zrobić .
Kiedyś w starych "kaseciakach" tych z niższej półki bez wskaźników VU do wysterowania poziomu zapisu podczas nagrywania było automatyczne ustalanie poziomu sygnału . Czy krzyczymy czy szepczemy to i tak układ to wyrównywał do określonego poziomu zapisu na taśmę podczas nagrywania .
Zastanawia mnie nad wykorzystaniem takiego układu w wzmacniaczu fonii w TV . Niestety nie jestem elektronikiem i czegoś takiego nie zrobię ale interesuje mnie czy ktoś miał taki pomysł i próbował coś takiego wykonać .
PS.Tak Majster to chyba jest to właśnie mi chodziło o kompensor dynamiki .
Powrót do góry

kulmar
Poziom 16
Poziom 16

Miasto: Łódż

Post 19 Gru 2008 23:18   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Z odsłuchu tych reklam można wnosić, że modulacja nośnej przekracza 100% (znaczny wzrost zniekształceń). Gdyby skonstruować układ wychwytujący to zjawisko, to można by wyciszać sygnał już za wzmacniaczem m.cz. bez ingerencji w sam układ telewizora.

Pozdrawiam
Mariusz
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 19 Gru 2008 23:34   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Zastanawiam się nad nagraniem kilkunastu minut z różnych programów normalnych audycji, filmów i reklam. Następnie spróbuję to przetworzyć w jakimś programie do edycji dźwięku, bo nie wiem, czy należy stosować kompresor, czy limiter. A to ponoć dwa oddzielne urządzenia. Może kumpel pożyczy na testy swoje efekty gitarowe. :D
http://gitara.pl/kompresor_limiter.html
Powrót do góry

bruns
Poziom 20
Poziom 20

Miasto: Whitestock

Post 19 Gru 2008 23:35   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Kiedyś w jakimś programie był poruszany temat zbyt głośnych reklam i skargi telewidzów na ww temat . Mówili że reklamy absolutnie nie są nadawane głośniej tylko głos jest o innej dynamice .
Czyli jest tak jakbym nie podkręcał gałki volume na wzmacniaczu a tylko włączył loudnes i podciągnął wszystko na korektorze na maxa . Czyli i tak będzie głośniej słychać .
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 20 Gru 2008 00:09   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Jestem ciekaw jak skuteczne są te układy:
www.elportal.pl/pdf/k01/34_04.pdf
www.elportal.pl/pdf/k01/32_08.pdf
http://sound.westhost.com/project67.htm
Powrót do góry

Pawel1812
Poziom 17
Poziom 17

Miasto: Gdynia

Post 26 Gru 2008 05:58   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Mi się nasuwa pomysł całkowitego wyłączenia głosu jak znika logo stacji i zgaszenie obrazu na podstawie monitorowania właśnie logo stacji - jednak to jest pewnie zadanie bardzo trudne, a nikt takiego TV pewnie seryjnie nie wypuści... Jednak jak ktoś to wymysli możliwe do prostego zastosowania w większości TV - patent i kasa murowana!!
Powrót do góry

And41x1
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Warszawa

Post 27 Gru 2008 01:23   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Jak wyciszyć reklamy.. Chcę zwrócić uwagę na dane przesyłane w teletekście. Są tam informacje o aktualnym programie - czas rozpoczęci, zakończenia, trwania, tytuł następnego itd. INFO PROGRAM w Thomsonach ten fakt wykorzystuje. Podobno zaawansowane urządzenia nagrywajace potrafią pomijać reklamy :?: myślę że w teletekście, jest taka informacja. Może ktoś z Braci lutującej, jest bliżej tematu ?
Powrót do góry

JERZYKOWSKI
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Czadrów

Post 27 Gru 2008 02:36   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Kolega opisuje system VPS który jest stosowany w magnetowidach. Za bardzo nie jest popularny i na pewno nie wyciszy reklam.A w teletekście nie ma informacji o której zaczynają się reklamy,byłoby to zbyt piękne. Chyba że się myle. http://pl.wikipedia.org/wiki/Video_Programming_System
Powrót do góry

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post 27 Gru 2008 03:26   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Pawel1812 napisał:
Jednak jak ktoś to wymysli możliwe do prostego zastosowania w większości TV - patent i kasa murowana!!
Za procenty mogę się podzielić moim pomysłem ;) Osobiście bym obstawiał za rozwiązaniem w postaci kompresora dynamiki (wspomniany wcześniej), nie znam tego układu, być może dobrze byłoby doregulować jakieś opóźnienie (w filmach też czasami jest jakiś głośniejszy dźwięk, wybuch, krzyk etc). A co do wpięcia to mam taki pomysł. Wielokrotnie widziałem w menu telewizora opcję podłączenia zewnętrznego tunera przez złącze EURO. Oznacza to że obraz i dźwięk są kierowane na złącze i dokładnie tym samym złączem wraca do telewizora. Nie wiem o ile to może pogorszyć jakość obrazu, ale można wykonać taki jakby "loopback" w złączu EURO a dźwięk przepuścić przez czarną skrzynkę tłumiącą reklamy.
Powrót do góry

And41x1
Poziom 14
Poziom 14

Post 27 Gru 2008 04:47   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Wyciszyć reklamy.. Myślę że jest w teletekście informacja że właśnie w "tej chwili" coś się zaczyna, lub kończy (VPS) a nie "o której" (tak działał czytnik kodów kreskowych z papierowej gazety) No i "sam" nie wyciszy, ale na tym forum, wszscy wiedzą, jak wykorzystać MUTE i PAUSE.
Powrót do góry

jamtex
Poziom 15
Poziom 15

Post 27 Gru 2008 11:01   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

And41x1 napisał:
Wyciszyć reklamy.. Myślę że jest w teletekście informacja że właśnie w "tej chwili" coś się zaczyna, lub kończy (VPS) a nie "o której" (tak działał czytnik kodów kreskowych z papierowej gazety) No i "sam" nie wyciszy, ale na tym forum, wszscy wiedzą, jak wykorzystać MUTE i PAUSE.

Nie zauważyłem, by w jakikolwiek sposób informowano o reklamach umieszczanych w trakcie trwania emisji filmu. Możesz sprecyzować swoja wypowiedź ?
Powrót do góry

dybas
Poziom 22
Poziom 22

Post 27 Gru 2008 13:08   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Tego wszystkiego nie da się po prostu ominąć. Czy sądzicie, że po drugiej stronie siedzą tępaki dające się łatwo podejść? Zarówno miernik VU, jak nawet analizator widmowy nie wskażą podwyższonej głośności. Dźwięki o najniższej częstotliwości dają największą składową mocy. Natomiast ucho ludzkie jest najbardziej czułe na częstotliwości średnie. Zauważcie, że przy reklamach nie ma prawie muzyki, a inne efekty (jeśli występują) są wyciszone. Atakuje nas natrętny głos. I będzie się mieścił w normie.
Powrót do góry

And41x1
Poziom 14
Poziom 14

Post 27 Gru 2008 13:18   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

To oczywiste że nigdy nie będzie żadnej informacji o reklamach, z wyprzedzeniem! Ja szukam wśród, gotowych do wykorzystania sygnałów typu JEST-NIE ; 0-1 . One istnieją i są pewniejsze niż wyłuskiwanie LOGO z treści obrazu. Konkretny przykład : rozgałęziacze karty abonenckiej, platform cyfrowych SmartWi i podobne. Wykazują, miganiem diodki, ożywioną wymianę informacji, między dekoderem a kartą, ale n i g d y podczas reklam! Jest więc w dekoderach satelitarnych, niemal gotowy sygnał ON-OFF. Taki układzik, wykorzystujący, sam fakt korespondencji karta-dekoder, jest prosty i bezpieczny. Podczas reklam sprawdzanie ważnosci karty, zanika. Pozostaje tylko, łatwe do odróżnienia, znacznie rzadsze, kontrolowanie obecności karty. To jest elktroniczne przedszkole. Wszak nie tak dawno, rozmaite moduły, miedzy dekoderem a kartą "przerabiały" znacznie poważniejsze informacje. Czekajmy na opinie specforumowiczów, głębiej w temacie będących. Nadal myślę też o telegazecie. Np. napisy dla niesłyszących znkają podczas reklam.
Powrót do góry

jamtex
Poziom 15
Poziom 15

Post 27 Gru 2008 14:09   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Sprawdziłem miernikiem Voltcraft DT-8820 (choć właściwie do pomiarów reklam, powinien być użyty debilomierz):

program 1 TVP:

z reklamą:

- Hi A - 65 dB
- Lo A - 54 dB
- Hi C - 63 dB
- Lo C - 74 dB

bez reklamy:

- Hi A - 62 dB
- Lo A - 65 dB
- Hi C - 62 dB
- Lo C - 67 dB

Odległość pomiaru - 70 cm, mikrofon skierowany na głośnik w telewizorze.

Właściwie nic te pomiary nie dały...
Postaram się przeprowadzić jeszcze pare serii, na różnych kałach i w różnych porach. Ale na to potrzebuje trochę czasu :)
Powrót do góry

MAJSTER XXL
Poziom 21
Poziom 21

Post 28 Gru 2008 17:51   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Witam po światecznej przerwie, chyba zmienię temat na : "w jaki sposób wyłączyć dźwięk podczas reklam", co Wy na to? Tylko musimy teraz dać spokój z kompresorami i limiterami dźwięku a zastosować jakąś bramkę blokującą dźwięk w czasie reklam. Pytanie, skąd wziąć sygnały do sterowania takiego układu, z teletextu- byłoby idealnie, tylko czy takowy istnieje? A co w przypadku, gdy korzystamy z cyfrowego dekodera, być może z sygnału cyfrowego można wyodrębnić jakieś dane? Co w przypadku jeśli korzystamy z dekodera z twardym dyskiem i nagrywamy jakiś film lub cofamy się o ileś minut?
Powrót do góry

kaem
Poziom 19
Poziom 19

Post 28 Gru 2008 19:17   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

bruns napisał:
Kiedyś w jakimś programie był poruszany temat zbyt głośnych reklam i skargi telewidzów na ww temat . Mówili że reklamy absolutnie nie są nadawane głośniej tylko głos jest o innej dynamice .
Czyli jest tak jakbym nie podkręcał gałki volume na wzmacniaczu a tylko włączył loudnes i podciągnął wszystko na korektorze na maxa . Czyli i tak będzie głośniej słychać .

Dynamika - zgadza się. Ale nie ma to nic wspólnego z korektorem ani loudnessem.
Dynamika to odstęp pomiędzy najcichszymi a najgłośniejszymi dźwiękami audycji. Dźwięk reklamy telewizyjnej jest podgłaśniany "od dołu", a niezmieniony "od góry". Dlatego nie ma ani efektu przesterowania, ani też pomiar jakimkolwiek wskaźnikiem poziomu nic nie daje. Bez sensu jest też zastosowanie kompresora dynamiki, ponieważ kompresja dynamiki to... właśnie to co zastosowano w reklamie. Czyli najwyżej pogorszymy sytuację.
Jedynym dobrym rozwiązaniem, jest tak jak niektórzy tu piszą, czyli jakiś rodzaj detekcji początku reklamy z natychmiastowym obniżeniem głośności o kilka decybeli, z automatycznym powrotem głośności do poprzedniego poziomu po zakończeniu bloku. Niestety, taki paradoks: aby głośność reklamy była subiektywnie taka sama jak ścieżki dźwiękowej filmu, należy ją ściszyć względem filmu.
Na tej samej zasadzie można zastanawiać się, dlaczego np. RMF FM nadaje "głośniej" niż Polskie Radio.
Powrót do góry

iq84
Poziom 9
Poziom 9

Miasto: gliwice

Post 28 Gru 2008 20:22   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

a o show view ktoś jeszcze pamięta ? , czy to jeszcze istnieje ?
Powrót do góry

JERZYKOWSKI
Poziom 19
Poziom 19

Miasto: Czadrów

Post 28 Gru 2008 20:30   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

iq84 napisał:
a o show view ktoś jeszcze pamięta ? , czy to jeszcze istnieje ?
Jeszcze istnieje,kody są np. w To i Owo. Ale to na pewno nie wyciszy reklam.
Powrót do góry

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post 28 Gru 2008 23:17   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

dybas napisał:
Tego wszystkiego nie da się po prostu ominąć. Czy sądzicie, że po drugiej stronie siedzą tępaki dające się łatwo podejść?
Jeśli podejmie się jakiś wysiłek w celu ograniczenia natarczywości reklam to zawsze idzie to na plus. Wszystkie działania komercyjne są ograniczone ze względu na stosunek kosztów do zysków. Jeśli w pewnym momencie ktoś oceni że nie opłaca się wymyślać lepszej metody na "podgłaśnianie" reklam to przestanie to robić.

kaem napisał:
Dynamika - zgadza się. Ale nie ma to nic wspólnego z korektorem ani loudnessem.
Dynamika to odstęp pomiędzy najcichszymi a najgłośniejszymi dźwiękami audycji. Dźwięk reklamy telewizyjnej jest podgłaśniany "od dołu", a niezmieniony "od góry". Dlatego nie ma ani efektu przesterowania, ani też pomiar jakimkolwiek wskaźnikiem poziomu nic nie daje. Bez sensu jest też zastosowanie kompresora dynamiki, ponieważ kompresja dynamiki to... właśnie to co zastosowano w reklamie. Czyli najwyżej pogorszymy sytuację.
Kompresor dynamiki jest prostym automatem sterującym, jeśli natężenie sygnału jest zbyt duże, obniża wzmocnienie (lub zwiększa tłumienie). Z punktu widzenia przyciszania reklam to jest prawidłowe podejście, teraz pomyślmy jak działa układ pomiaru natężenia sygnału. Jeśli działa na zasadzie prostego pomiaru amplitudy (detektor szczytowy) to zgodnie z tym co kolega napisał nie pomoże na rozwydrzone reklamy. Jeśli natomiast będzie mierzyć średnią wartość amplitudy za jakiś okres czasu, to przy normalnym sygnale wartość odpowiadająca natężeniu będzie mniejsza niż przy reklamach. Z praktyki układów automatyki wiadomo że szybka reakcja na sygnał wejściowy jest z reguły błędna (albo zbyt duża) i wskazane jest dodanie jakiegoś opóźnienia. Skłaniam się dlatego w tym kierunku że układy kompresji dzwięku są wyposażone w układy opóźniające które są w stanie dokonywać uśrednionego pomiaru natężenia dzwięku i zatem mogą być skuteczne do wycinania reklam. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Powrót do góry

jaszczur1111
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Prusinowice k. Lutomierska

Post 29 Gru 2008 00:24   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Kol. elektryk i tak i nie. Najzwyklejszy w świecie magnetofon kasetowy Finezja ( świętej pamięci ) miał wbudowany fantastyczny układ ARW m.cz. Testowałem go przez ładnych kilka lat na głośnomówiącym telefonie, który miałem razem z kumplem z bloku. W skrócie działał on tak, że po załączeniu szukał poziomu dźwięku z max początkowym wzmocnieniem i ograniczał to wzmocnienie do zadanej wartości. Usuwał nawet sprzężenia zwrotne. Robił to w ułamku sekundy. W zasadzie o to nam chodzi przy wycinaniu hałasu z reklamy. Natomiast po ustąpieniu zbyt głośnych dźwięków wracał do "normalnego poziomu wzmocnienia" z ok 20 sek. opóźnieniem. Myślę, że to za długi czas i należy zmienić stałą czasową. Ale jeśli w filmie będzie dłuższa przerwa w dźwiękowych efektach, to w/w patent zwiększy poziom sygnału i pogłosi szumy do poziomu normalnego dźwięku....Może zaradzi temu ograniczenie max. poziomu wzmocnienia ( poziom zapisu ręczny ale z ARW ).Tak było w Finezji. Natomiast na pogłoszenie dźwięku po ustąpieniu reklam trzeba będzie niestety poczekać tyle ile stała czasowa wymaga. To jest to "nie".
Jeśli poszperam, to na pewno znajdę schemat tego układu.

Ps. Schemat finezji mam przed sobą. Ogólnie dość prosta sprawa ale jestem zbyt leniwy na to by zbudować ten układ. Nie oglądam TV prawie wcale...Może gdzieś da się kupić? Albo ktoś ma, żeby przetestował?

Strzałą zaznaczyłem układ ARW

Powrót do góry

gemiel
Poziom 9
Poziom 9

Post 29 Gru 2008 18:02   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

Kolega jaszczur1111 podał chyba najlepsze i najprostsze rozwiązanie. Ja kiedyś używałem ARW z kaseciaka MK125.
Powrót do góry

juarez89
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Katowice

Post 29 Gru 2008 20:38   Re: Głośność reklam- jak nie regulować ciągle głośności w tv

A ja wiem że naprawde głośniej grają reklamy. Na pewno na polsacie lubią dać nawet 12 dB wiecej. Co czasem pod przester sięga już.
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Forum elektroda.pl Strona Główna -> TV Serwis -> TV CRT Serwis -> Głośność reklam- jak wyłączyć dźwięk w czasie reklam?
Strona 1 z 4 Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

[ Page generation time: 0.113 seconds ]

Administrator || Moderatorzy || Dla webmasterów || sitemap 
elektroda.pl temat RSS 

lenen met bkr Katalog stron wymiana linkami wymiana linkami sprawdź stronę w systemie