| Autor |
Wiadomość |
antyloper Poziom 2

|
06 Sty 2009 11:25 problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
Witajcie drodzy Forumowicze
kupiłem słuchawki z mikrofonem do Skypa.
Słuchawki działają, mikrofon nie.
Problem nie jest nowy, szukałem w internecie rozwiązań ustawień, ustawiałem mikrofon tak jak radzi witryna Skypa. Nic nie dało.
Wcześniej na komputerze był system W98. Teraz mam XP HE.
Płyta główna Intel 82815EG/EP/G Chipset. Zintegrowana karta muzyczna
Intel 82801BA(M) ICH2X/M - AC'97 Audio Controller.
Po zaktualizowaniu sterownika karty (poprzez menedżera urządzeń)
nastąpił błąd i wszelkie funkcje karty muzycznej znikły. Powróciłem więc do starych sterowników. W necie nie znalazłem rozwiązania problemu na pdst. takich samych danych sprzętu jak mój.
Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
PS:Zaznaczam, że ustawienia dźwięków są ok (wyciszony mic przy odtwarzaniu, zaznaczony przy nagrywaniu itd.) W Skypie pojawia się jedna zielona kreska przy poziomie głośności mic, ale podczas rozmowy testowej nie nagrywa już moich przekleństw ;) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vampire86 Poziom 14

|
06 Sty 2009 12:34 Re: problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
| antyloper napisał: |
| ... ale podczas rozmowy testowej nie nagrywa już moich przekleństw ;) |
Zapewne cenzura :P A problem jest tylko w Skype, czy w ogóle mikrofon nie chce kontaktować w żadnym programie? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
antyloper Poziom 2

|
06 Sty 2009 15:05 Re: problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
mic nie kontaktuje w żadnym programie. właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie go kupiłem. po sprawdzeniu na innym sprzęcie mic działa. nici ze zwrotu :)
podziwiam sprzedawcę, który bez pytań podał mi 3 przyczyny, gdzie każda jest na 99 procent właściwa. poszukam jeszcze info w necie. może uda się coś przestawić. jakby ktoś wpadł na pomysł, chętnie wypróbuję. Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
vampire86 Poziom 14

|
06 Sty 2009 17:56 Re: problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
| antyloper napisał: |
mic nie kontaktuje w żadnym programie. właśnie wróciłem ze sklepu, gdzie go kupiłem. po sprawdzeniu na innym sprzęcie mic działa. nici ze zwrotu :)
podziwiam sprzedawcę, który bez pytań podał mi 3 przyczyny, gdzie każda jest na 99 procent właściwa. poszukam jeszcze info w necie. może uda się coś przestawić. jakby ktoś wpadł na pomysł, chętnie wypróbuję. Pozdrawiam! |
A zdradzisz nam te 3 tajemne przyczyny? :> |
|
| Powrót do góry |
|
 |
antyloper Poziom 2

|
07 Sty 2009 12:07 Re: problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
Tajemne przyczyny to: uszkodzone wejście do mikrofonu / złe ustawienia głośności/wyciszony mikrofon w ustawieniach karty. Ale ustawienia są ok!
Właśnie zakupiłem z komisu nową kartę za kilkanaście złotych (z możliwością zwrotu, jak będzie lipa). Po zainstalowaniu (to C-Media CMI8738/C3DX PCI Audio Device) mic nadal mi nie nagrywa. W rejestratorze dźwięku zielona linka od czasu do czasu jest grubsza, potem słychać szum, ale mojego głosu nie słychać. Test sprzętu nie zakończył się, bo nie wykryto dźwięku, po tym jak gadałem do mic. Co jest do diaska?
Może trzeba zainstalować sterowniki do płyty Intela? XP HE wykrył je, ale może trzeba je zainstalować ręcznie? Nie mam pojęcia. Nowa karta, niezintegrowana, a i tak mic nie chodzi.Hmm... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
aarrttuurr1 Poziom 3

|
07 Sty 2009 13:27 Re: problem z mikrofonem - karta? |
|
|
|
a przy instalowaniu karty dźwiękowej zainstalował Ci się jakiś program do obsługi tej karty? Bo u mnie np. jest taki :
Tam gdzie na zdjęciu mam kursor mam zaznaczone co do nagrwania ma sprzęt używać (zielone kółeczko). Jeżeli wybiorę na coś innego mic nie będzie działał chociaż będzie na fulla głośno. Sprawdź czy u siebie masz coś takiego. Zobaczyłbym tez czy dobrze podpiołeś mic do dobrego gniazda. Bo zdarzył mi się kiedyś taki przypadek że karta miała dwa różowe wejście z czego jedno było na mic a drugie inne. I raz okazało się że "pewien ktoś" na pamięć podłączył mic do różowego gniazda (ale to było to drugie-złe). I sprawdź mik na innym kompie jak coś (najlepiej na kompie tego sprzedawcy!) |
|
| Powrót do góry |
|
 |