| Autor |
Wiadomość |
wowo72 Poziom 13

|
08 Gru 2005 18:23 Projektor multimedialny za małe pieniądze |
|
|
|
Chcialem przedstawic moj pomysl na projektor.
Nie bede sie rozpisywal- poprostu prosze sobie pobrac opis w htmlu.:D
Koszt byl stosunkowo nieduzy, jakies 600zl.
Ale mam juz prawie skonczony nowy projekt na tej samej zasadzie ,tylko z ta roznica ze wszystko wyjdzie jakies 250zl.
A zmiana polega na tym ze udalo mi sie zaadoptowac(bez dodatkowych kosztow) wyswietlacz tft z olympusa c-100.Zaleta jest taka ze wyswietlacz ma 1,5" a rozdzielczosc wynosi 114.000 pikseli i obraz jest jeszcze lepszy a koszt nizszy,dlatego ze takiego olympusa mozna kupic nawet za 100zl.
Nastepna zaleta jest to ze nie trzeba zmieniac optyki bo 1,5" pasuje idealnie do projektora. Co za tym idzie to- lepsza geometria i koniec problemu z rogami ekranu.
Nic tylko ogladac i bawic sie.
Polecam.
Bo duzo nie kosztuje.Very Happy
| Opis: |
|
 Download |
| : |
opis.zip |
| Zawartość: |
opis
, lupa tft.JPG
, opis.html
, szkic.JPG
, lupa1.JPG
, lupa2.JPG
, objektyw.JPG
, elektronika.html
, plytkaprawa.jpg
, plytkalewa.jpg
Zobacz całość... |
| Rozmiar: |
203.16 KB |
| Punkty: |
0.00 = 0.00 za transfer + 0.00 dla użytkownika (ustawiono ręcznie) |
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
chaka Poziom 23

|
09 Gru 2005 20:14 Taki sobie projektor multimedialny |
|
|
|
| Powiedz jeszcze w jakis posob podasz sygnal video na elektronike wyswietlacz cyfraka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
10 Gru 2005 10:09 Re: Taki sobie projektor multimedialny |
|
|
|
Mozna podlaczyc video do tego aparatu.
Ale od razu mowie ze trzeba se wypic ze 2 piwa, miec bardzo dobre oswietlenie i super przygotowana lutownice z cieniutkim grotem- strasznie drobna elektronika.:D
Podaje sie 3 sygnaly : samo video bez synchro, synchro h+v, i color.
W odpowiednie miejsca podpiete- dziala.
Ale trzeba wiadomo odciac sygnaly aparatu, tak ze aparat na to przeznaczony bedzie juz tylko sluzyl jako monitor viedeo.
Do wydzielenia tych sygnalow z jednego zlozonego video wystarczy maly ukladzik na paru tranzystorach.
Sygnal coloru mozna nawet puscic bezposrednio z sygnalu video tylko ze przez jakis maly condensator.
Jedynie synchro musi byc dobrze wydzielone i stabilne w 0 do 5V.
Samo video lepiej troche wzmocnic bo standart ma za mala amplitude i obraz jest mocno kolorowy a slaby kontrast.
I w efekcie koncowym mamy monitorek video 1,5" o rozdzielczosci 114.000 pikseli za 120 zl.:D
Jedyny mankament to ze tasiemka od panela jest bardzo krotka i moja prosba do wszystkich : Czy mozna gdzies kupic takie przedlozki?? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
chaka Poziom 23

|
10 Gru 2005 20:30 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Moim skromnym zdaniem lupy z targu za 4zl to dosyc kiepski pomysl. Nie znasz ogniskowej, bez liczenia nie dziw sie ze masz niedoswietlone rogi. Poza tym ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Za gorsze mozna kupic stary rzutnik i wstawic do niego jednynie matryce. Obraz bedzie doswietlony na calej powierzchni , bedzie idealnie ostry ibez znieksztalcen. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
chaka Poziom 23

|
11 Gru 2005 00:01 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Przez matryce przedzie dokladnie tyle swiatla ile zdolasz skupic (minus to czego nie przepusci). TO samo swiatlo ktoro pada na matryce 15" mozna skupic na powierzchni o przekatnej 1,5cala i nie widze w tym zadnego problemu. Wystarczy odpowiednio dobrac optyke. Niedoswietlone rogi wynikaja tylko z braku odpowiedniej wiedzy na temat optyki. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
11 Gru 2005 08:48 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Wiem ze optyka w pierwszym projektorze nie jest mocnym punktem.
Ale zakladajac ten temat nie chodzilo mi o optyke tylko o wykorzystywanie paneli tft do budowy projektora- ktorych jest juz mase, do niczego nie potrzebnych.:D
Na marginesie : wykorzystujac tft z olympusa nie ma problemu z optyka bo nie trzeba jej zmieniac.:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mlody_elektronik Poziom 21

|
11 Gru 2005 10:41 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
o ile wiem to mozna przeswietlic matryce. Dlatego zaproponowalem wlasnie taka wielka matryce. Bo skupione swiatlo przechodace przez matrryce 1,5cala jest poterznei silne co moze powodowac duze temperatury oraz jak wspomialem wczesniej przeswietlanie. A na matrycy 15cali jak sie ta sama wiazka zwiatla rozlozy na taka powierzchnie to nic jej sie nei stanie. Pozatym jakie osiagi ma taki projektor wlasnej roboty ??
SAdze ze jasnosc okolo 300lm a kontrast 1:50-100. Na allegro sa juz dostepne projektory z uwalona lampa albo na wykonczeniu za 500-600zl. A parametrami sa znacznie lepsze. POmyslec nad zastapieneim takiej lampy jakas inna mocniajsza napzykład HMI 575 i mamy mocny projektor z lampa za 150zl ktora przeswieci 1000H. Tylko jedyna wada bedize kontrast ok 300:1.
A jezeli robic wlasnej roboty projektor mm to juz jakis lepszy. Z matrycy z monitora gdzie kontrast wynosi 300-500:1 a dolozyc do tego ogromny strumien swiatla (np HMI 1200 albo kilka MH400) i uzyskac 3000-4000Lm.
Takie sa moje sugestie na ten temat. I jezeli kogos urazilem to przepraszam. Ale takei sa realia ze cienkiego projektora nie oplaca sie robic, chyab ze dla wlasnej satysfakcji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
11 Gru 2005 12:58 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| do rownomiernego doswietlenia rogow posluzy soczewka fresnela, ale nie ta cienka folia tylko ta o grubosci 5mm, przypominam ze ta soczewka sklada sie z 2 soczewek ktore sa sklejone brzegami, po rozdzieleniu otrzymujemy 2 soczewki fresnela , a co do temperatury to wystarczy umiescic szybke pomiedzy kondenserem a soczewka fresnela. Najlepiej jakby to byla to szyba pokryta tlenkiem srebra lub tez 2 warstowa szybka gdzie pomiedzy 1 a 2 znajduje sie gaz argon. Takie szyby sa montowane w nowych oknach. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
11 Gru 2005 13:49 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| mlody_elektronik napisał: |
| A jezeli robic wlasnej roboty projektor mm to juz jakis lepszy. Z matrycy z monitora gdzie kontrast wynosi 300-500:1 a dolozyc do tego ogromny strumien swiatla (np HMI 1200 albo kilka MH400) i uzyskac 3000-4000Lm. |
Skoro się tak dobrze znasz na optyce to powiedz w jaki sposób przy pomocy kilku żarówek uzyskasz równomierny strumień prostopadłego do powierzchni matrycy światła? Tzn. powiedz jak według ciebie należałoby je umieścić i jakich ew. dodatkowych soczewek skupiających / rozpraszających czy reflektorów użyć.
Na koniec pozostaje już tylko kwestia odprowadzenia ogromnej ilości ciepła z tych kilku żarówek i już tylko nic nie znaczącym detalem pozostanie pobór mocy 800-1200W :)
Konstruktorzy profesjonalnych projektorów już dawno zauważyli że zwiększanie mocy żarówek to ślepa uliczka i dlatego wymyslono projektory z trzema matrycami a później technologię DLP. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
11 Gru 2005 14:54 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
_Marecki czemu odrazu z takim negatywnym podejsciem?? Skoro ty jestesz geniuszem w tej dziedzinie to czemu nie wiesz ze w monitorach LCD z tylu jest kilka swietlowek a zarówki wyladowacze tez sa podluzne i a nawet jakie by nie byly to mozna je poukladac tak aby bylo rownomierne swiatlo.
A czytajac tematy o projektorach na forum. Byl tez jeden prezentowany DIY i byla tam zarówka MH400W i autor uzyskal 200-300Lm jasnosci wiec wyobraz sobie ile potrzeba mocy aby dostarczyc tyle swiatla aby uzyskac 3000-4000lm jasnoci. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
11 Gru 2005 15:34 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| _Marecki czemu odrazu z takim negatywnym podejsciem?? Skoro ty jestesz geniuszem w tej dziedzinie to czemu nie wiesz ze w monitorach LCD z tylu jest kilka swietlowek a zarówki wyladowacze tez sa podluzne i a nawet jakie by nie byly to mozna je poukladac tak aby bylo rownomierne swiatlo. |
Widzę że próbujesz odwrócić uwagę od tego co napisałeś odpowiadając pytaniem na pytanie :)
Skoro jednak jesteś takim geniuszem to powinieneś wiedzieć że świetlówki są długości takiej jak szerokość matrycy a żarnik metalohalogenu ma może ze 3cm i w dodatku jest w kilkunastocentymetrowej bańce z mocowaniem na końcu więc nie ma możliwośc "poukładania" takich żarówek aby tworzyły źródło światła podobne do świetlówki.
| A czytajac tematy o projektorach na forum. Byl tez jeden prezentowany DIY i byla tam zarówka MH400W i autor uzyskal 200-300Lm jasnosci wiec wyobraz sobie ile potrzeba mocy aby dostarczyc tyle swiatla aby uzyskac 3000-4000lm jasnoci. |
No to popatrz na konstrukcję fabrycznego projektora i zobacz czym się różni od konstrukcji DIY. Policz sobie ile światła da się skupić na matrycy z MH z wielkim żarnikiem, ile światła traci się używając tylko jednej klasycznej matrycy z filtrami RGB, zamiast trzech bez filtrów i już będziesz wiedział dlaczego fabryczny z żarówką 150W może mieć 1200ANSI lm a samoróbka z 400W - 200-300lm |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
11 Gru 2005 19:22 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| o jezu.... dlaczego probojesz sie klocic... Skoro uwazasz ze masz w domu technologie aby zobie zrobic projektor jak fabryczny to rob. Tutaj omawiamy rozwiazania mozliwe do wykonania w domu. A twoje małe rozeznanie w rynku przeszkadza w pełnej interpretacji tego co pisze. Otóz sa lampy MH w kształcie samych zarników i wcale nie maja kształtu podluznego walca 20x4cm a tylko 10x2cm. Mozna tez te lampy układać pionowo i poziomo jedna nad drugo twozac taka siatke i wtedy uzyska sie silne rownomierne swiatlo. KOszt takiej siatko zarówek bedzie wynosil tyle samo co lampy od zwyklego fabrycznego projektora ale zywotnosc bedize znacznie wieksza bo nie 1000-3000H ale 10000-30000H (zalezy od producenta i jakosci lamp) . Koleja sprawa jest to ze sa fabryczne projektory z jedna matryca RGB o rozmiarach nawet do 10" i osiagaja spore jasnoci. Sa to projektory przemyslowe konstruowane do dlugich prac oraz sa bardzo zywotne bo o ile widomo to projektory LCD traca kolory po pewnym czasie. Spowodowane jest to zuzyciem LCD bo jest skupione silne swiatlo na malej powiezchni. LDatego stosuje sie duzej powiezchni matryce. Poszukaj w necie a znajdziesz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
11 Gru 2005 19:46 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| o jezu.... dlaczego probojesz sie klocic... Skoro uwazasz ze masz w domu technologie aby zobie zrobic projektor jak fabryczny to rob. |
Nie próbuję się kłócić. Nie uważam także że mam w domu techologię żeby sobie zrobić projektor jak fabryczny, proszę o jakiś cytat z moich wypowiedzi które o tym świadczą. Nie zamierzam także robić następnego projektora bo jeden już zrobiłem i na jakiś czas mam dosyć :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1517112
| Tutaj omawiamy rozwiazania mozliwe do wykonania w domu. A twoje małe rozeznanie w rynku przeszkadza w pełnej interpretacji tego co pisze. Otóz sa lampy MH w kształcie samych zarników i wcale nie maja kształtu podluznego walca 20x4cm a tylko 10x2cm. Mozna tez te lampy układać pionowo i poziomo jedna nad drugo twozac taka siatke i wtedy uzyska sie silne rownomierne swiatlo. |
Nie zmienia to faktu że użycie kilku-kilkunastu takich lamp jest nieeoknomiczne ze względu na koszt lamp i zużywanego przez nie prądu a poza tym dalej twierdzę że ilość uzyskanego równomiernego i prostopadłego światła w porównaniu do pojedynczej żarówki z fresnelem nie będzie znacząco większa a za to dojdzie cała masa nowych problemów. No ale może ja się nie znam, zrób jakiś prosty schemat i pokaż na forum to się zastanowimy. Za bardziej sensowne (chociaż też dyskusyjne) uważałbym uzycie jakiś tanich lamp fluoroscencyjnych od LCD ułożonych obok siebie. Przy okazji bardzo skróciłoby to projektor.
| Koleja sprawa jest to ze sa fabryczne projektory z jedna matryca RGB o rozmiarach nawet do 10" i osiagaja spore jasnoci. |
Widziałem jeden taki projektor, to był jakiś stary ASK Impression i miał według producenta 500lm co wcale nie jest jakąś wielką różnicą w stosunku do amatorskich projektorów. Jeśli masz jakiś konkretny model na myśli to podaj link. |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
11 Gru 2005 22:34 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Po pierwsze gratuluje konstrukcji. Starannie i widac fachowo wynonany projektor.
Po drugie nie ekonomiczny projektor. Tez tak uwazam. ALe jak napisałem powyzej robienie takiego projektora mija sie z celem poniewaz idzie kupic za 500-600zl projektor a za 1000zl to juz cos lepszego. A jak juz zrobic to 3000-4000lm bo koszt takiego bedzie wynosil ok 1500zl moze wiecej a koszt fabrycznego to ponad 10000zl. Wiadomo ze taki projektor nie znajdzie zastosowania w domu ale przemyslowo tak i nikogo nie bedize obchodzic ze ciagnie 2-3KW z sieci jak audio ciagnie 5-20KW.
Co do projektora z jedna matryca (duza) to narazie nie chce mi sie szukac ale dojde pozniej i znajde narazie przyklad z allegro http://allegro.pl/show_item.php?item=75435050
LAmpa 575W i 900lm to przy lampie 2500W albo 4000W (drogie pierunsko) mozna osiagnac super jasny obraz. Wiadomo zasilacz do wymiany. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VSS Poziom 15

|
12 Gru 2005 12:55 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Witam !
Chciałbym do projektora uzyc matrycy firmy Roadstar o przekątnej 5,6". Rozdzielczość wyśiwtlacza wynosi 960H x 234 V mm czyli około 224 tysięcy pikseli. Czy taka matryca jest możliwa do użycia i czy ilośc pikseli na powierzchi jest wystarczająca ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
_Marecki Poziom 12

|
12 Gru 2005 13:43 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| VSS napisał: |
| Chciałbym do projektora uzyc matrycy firmy Roadstar o przekątnej 5,6". Rozdzielczość wyśiwtlacza wynosi 960H x 234 V mm czyli około 224 tysięcy pikseli. Czy taka matryca jest możliwa do użycia i czy ilośc pikseli na powierzchi jest wystarczająca ? |
To zależy od twoich oczekiwań jakości obrazu.
Jesteś pewien że to jest 960x234? Bo może te 224 tys. to liczba subpikseli a wtedy rzeczywista rozdzielczośc wynosi 320x234 czyli bardzo słabo. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
12 Gru 2005 15:55 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Ja tez sie juz zastanawialem, i ogladalem w sklepie telewizorek 5,5 cala.
I powiem ze z tego tft bylby calkiem niezly obraz na scianie, np. drobne napisy tekstu sa calkiem czytelne.
Tylko trzeba by zalatwic polkulista soczewke o przekatnej 130mm.
Dodano po 48 [minuty]:
I prosil bym jeszcze gdyby sie dalo usunac ten zestaw klotni, ktory sie tu toczyl wczesniej- bo nic to do tematu nie wnosi. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VSS Poziom 15

|
13 Gru 2005 08:29 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| chaka napisał: |
| dlaczego? To gwarantuje plynny obraz nawet na 486:) |
Ale w aplikacjach typu WORD :) Poza tym 10" to trochę za dużo, nie chcę stawiac mebla w domu. Te 5,5" odpwiadałoby mi idealnie. Projektor ma służyć do używania w domu w celu szerszego oglądania filmu lub obrazu z kompa. Panel o którym pisałaem był na aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=76682298 ale podobnych jest dośc dużo. Cena nie jest wysoka dlatego chciałem go użyć. Próbować czy dać sobie spokój ??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
13 Gru 2005 14:15 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Oooo nie zauwazylem tych 70ms. Przynajmniej na aukcji. VSS zrob ten projektor jezeli chcesz miec satysfakcje ze zrobiles takowy. Jezeli potrzeba ci projektora a nie koniecznie musisz robic. To polecal bym zakupic urzywany i najwyzej zmodyfikowac. Ale to tylko moje zdanie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Artas Poziom 16

|
13 Gru 2005 21:53 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Nie opłaca się kupować używanych. Lampa w takich projektorach jest bardzo ciekawa i nie żyje zbyt długo. Poza tym koszt takiej lampy jest bardzo wysoki. A skąd wiesz ile lampa już chodziła? Może już dochodzi do kresu swojego życia? :) Przerobić tego to za bardzo nie przerobisz... Tak wiec allegro i używane odpadają... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VSS Poziom 15

|
14 Gru 2005 08:14 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Dostałem wczoraj komplet optyki , soczewkę fresnela i żrówkę z rzutnika podobnego do tego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76169682 . Najlepszym elemenrtem jest lustro napylane na zewnątrz, w przypadku potrzeby "skierowania" o 90 stopni obrazu jest idealne i nie powoduje załamania światła na szkle. Poza tym jest fresnel i 250W żarówka na 220V więc odpada transformator. Cały czas tylko nie moge się zdecydowac na panel LCD, poradźcie coś :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
14 Gru 2005 09:52 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Z fresenelem np. u mnie nie poszlo- bo mialem na scianie widoczne rozszczepienie swiatla.A co do tft to czym wieksza rozdzielczosc tym lepszy, ale zeby byl w miare maly- chyba ze chcesz budowac szafe.:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VSS Poziom 15

|
14 Gru 2005 10:05 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| wowo72 napisał: |
| Z fresenelem np. u mnie nie poszlo- bo mialem na scianie widoczne rozszczepienie swiatla.A co do tft to czym wieksza rozdzielczosc tym lepszy, ale zeby byl w miare maly- chyba ze chcesz budowac szafe.:D |
ja chcę uzyć 5,5", pytanie tylko czy 224 tysiące pikseli wystrczy aby obraz był "poprawny politycznie" :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
14 Gru 2005 13:34 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Jezele piszesz o tym panelu co go ogladałem w sklepie to ten panel do ogladania filmow i tv w zupelnosci wystarczy.Ma bardzo ładna rozdzielczosc,ala zwykly odbiornik TV.
Jezeli dobrze zbudujesz optyke(nie uzywaj soczewek fresnela), to bedziesz mial bardzo ladny obraz na scianie.
Do naswietlania panela uzywaj polkolistej soczewki, i dobrze musi byc odprowadzane cieplo.
Jezeli chodzi o soczewki to jest firma w Warszawie ktora ma bardzo duzy wybor soczewek, a zrobi nawet na zamowienie jaka chcesz i wcale nie tak drogo.:D |
|
| Powrót do góry |
|
 |
VSS Poziom 15

|
14 Gru 2005 13:39 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
| Ja chciałbym uzyć takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=76682298 panela, nie jest drogi i chyba bedzie mozliwy do uzycia. A co do soczewek wrzuć na forum adres firmy to pewnie inni też skorzystają. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
14 Gru 2005 16:01 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
A co do paneli tft to ja bym proponowal nie szukac rozwiazania w wiekszych matrycach- tylko uzywac tych 1,5 do 1,8 cala.
Ja mam np. panel 1.5cala z 114.000 pikseli(troche malo).
Tylko pomyslec ile mial by pikseli ten 5,5 calowy gdyby mial tekie malutkie piksele.
I o to mi chodzi w tym temacie zeby pisac na temat paneli jakie sa dostepne w jakich cenach , czy mozna z czego by zaadoptowac, jakie rozdzielczosci przy jakim rozmiarze itd....
Dodano po 6 [minuty]:
A co do allegro to ja bym nie kupowal, ale to moje zdanie.
Zrazilem sie raz i wiecej nie kupie.Mial byc nijaki lilliput 1,8 cala z bodajze 128.000 pikseli, dostalem owszem lilliputa tylko z jakimis 60.000 pikseli wszystkich tzn R G i B. Tak ze kolorowych pikseli jakies 20.000 .Na dodatek matryca byla lekko porysowana.
Po tygodniu wyladowal w koszu.
Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:
Sa jakies ponoc silikonowe panele o duzo wyzszych rozdzielczosciach...
Wie moze ktos gdzie takie sa oferowane??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
14 Gru 2005 16:53 Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Artas...przeczytaj dokladnie caly temat i zacnij sie wypowiadac jak juz bedizesz wiedzial o czym mowa.
Ale pewno jestes z tych leniwych co czytaja ostatnie 3 posty i dalej juz nie maja sily ciec ponownie napisze:
Chodzi tu oto ze projektor ze zuzyta albo na wykonczeniu lampa idzie juz od 400zl. Wiec wystarczy tylko troche pomyslec poimprowizowac i dojdzei sie do tego jak zastapic taka lampe inna duzo tanssza oraz wytrzymalsza.
Silikonowe panele o duzych rozdzielczosciach sa bardzo drogie jak znajde to podam linka albo cos bo bylo to kiedys na elce juz. A pozatym silikonowe microLCD masz w projektorze wraz z sterownikiem wiec nawet jak bys chcial zrobic wlasny projektor to lepiej bedzie kupic z uwalona lampa i wyciagnac matryce oraz elektronike niz kupic telewizor LCD i go rozbierac. Zreszta jak sam piszesz jest to tandentny sprzet te male tv. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kodzin tm Poziom 13

|
16 Gru 2005 17:37 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
witam
a czy moglby ktos pokazac jakis schemacik gdzie w olimpusie c100 podpiac sygnaly z karty graficznej komputerka?
bylbym bardzo wdzieczny
pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wowo72 Poziom 13

|
16 Gru 2005 19:48 Re: Projektor multimedialny za małe pieniądze :) |
|
|
|
Prosze o troche czasu. Juz napisalem wczesniej co nalezy podpiac.
A elektronika w tym aparacie jest tak drobna ze szkoda gadac.
Poprostu raz ze nie mam aparatu - bo go wlasnie przerobilem , a dwa nie mam jeszcze pomyslu jak to przedstawic.:cry:
Dodano po 7 [minuty]:
Chcialem dodac ze nie chcial bym zeby ktos zepsul aparat.
Ale jezeli ktos chce to te punkty podpiecia to sa punkty pomiarowe, ktore znajduja sie w okolicy drivera TFT.
Na oscyloskopie doskonale widac o co chodzi.
Nalezy podpiac odpowiednie sygnaly i bardzo delikatnie odziac sciezki poprzez ktore jest dostarczany sygnal video.
I gwarantuje ze w tym aparacie do dekodera tft jest dostarczany sygnal video w postaci amplitudy czarno bialej, koloru i synchronizacji. |
|
| Powrót do góry |
|
 |